Qui som  |  Contactar  |  Inici

    nm.   01 de maig de 2016

  Registra't     Login     Entorn de gesti de l'usuari     Logout     Donar-se de baixa  
   

   Articles. Els nostres collaboradors, escriuen setmana rere setmana.
La Clau

  La Clau


Creixement personal - Dossier del detectiu - Entrevista - La claueta - Parlem de - Sniors - Vindrs - Vost escriu


Hem volgut fer un documental per explicar els castells a la gent darreu del mn que no els ha vist mai
Albert Calls   25/01/2012Rafael Navarro, de Premi de Mar, s periodista. Acumula ms de 20 anys de carrera professional lligada a la comarca del Maresme. Parallelament ha desenvolupat tasques de redactor de programes i guionista a diferents canals de televisi (Canal+, GeoplanetaTV, CityTV, Televisi de Catalunya...). Actualment s guionista al Departament dAutopromoci de Gol Televisin (Mediapro) i collabora amb el Departament de Mrqueting de Televisi de Catalunya. Enxaneta ha estat el seu primer encrrec com a guionista de llargmetratge.

Enxaneta ha estat dirigida per Paul Subir, amb gui seu. Qu hi trobaran els espectadors?
Hi trobaran imatges espectaculars per explicar un fet molt nostre, molt catal, que en els ltims anys ha experimentat un creixement espectacular. Hem volgut fer un documental sobre castells per explicar-los, sobretot, a la gent darreu del mn que no els ha vist mai.
 
El documental produt per Televisi de Catalunya s en 3D. Qu suposa aix en la producci? I en els efectes que visualitza el pblic?
El 3D genera una sensaci de profunditat i, a la vegada, proximitat a la imatge. No se macut millor manera de poder viure els castells des del punt de vista dun nano del pom de dalt. Intentem que la gent se senti realment com a part del castell.


El documental s previst que pugui veures a 19 cinemes en catal i en 3D. Tamb es veur a la televisi sense 3D?
Ara mateix estem treballant en una versi reduda de la pellcula per ajustar-nos al format estndard del documental televisiu en 2D, que no arriba a lhora de durada. Perdrem espectacularitat, per esperem mantenir lesperit de la nostra feina.
 
Quina va ser ser la fase de documentaci per elaborar Enxaneta?
El projecte sorgeix de la gravaci ntegra, en 3D, del Concurs de Castells de Tarragona 2010. Vam veure que el material era molt bo i calia donar-li forma per compartir-lo amb els espectadors. Durant un any, hem anat treballant en aspectes tcnics i de gui.

I la presncia i suport del mn casteller en el documental, quina ha estat?
Molta! Hem comptat amb la collaboraci de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya i una bona part del contingut de la pellcula es basa en testimonis de castellers de diferents colles, edats i responsabilitats. Ens han ajudat molt especialment els Capgrossos de Matar, muntant un assaig per a nosaltres, i les colles de lEix, que van fer un castell conjunt a les Decennals de Valls a petici nostra, per en general tothom ha posat el seu granet de sorra.
 
A ms delaborar el gui, quina relaci ha establert amb el director? Ha participat en el rodatge o un cop fet el gui ja no hi ha tingut ms relaci?
Ha estat una feina conjunta de prop dun any, molt especialment amb el director, Paul Subir, el realitzador, Joan Ramon Anguera, la productora, Natlia Cucurella, i el muntador, Joan Mas. El gui ha anat evolucionant grcies a aquest treball conjunt i sha enriquit amb cada rodatge o entrevista que hem dut a terme. La veritat s tots els que hem format part del projecte hem viscut molt aquesta pellcula, fins al final, duna manera molt coral, tamb pel que fa al gui.
 
Hi analitzen temes que sovint es tracten poc, com la seguretat, la por, les caigudes o la presncia de la dona...? Per qu?
En primer lloc, per explicar a la gent que no ha vist mai els castells que aquesta activitat s segura i es fa amb un alt grau de responsabilitat per part de tots els castellers, que pateixen i tenen dubtes com tothom. Daltra banda, temes com la presncia de la dona o la integraci formen part de nous valors que els castellers aporten, i que safegeixen als clssics fora, equilibri, valor i seny.
 
Lxit dels castellers ultrapassa les claus estrictament catalanes. Quines sn les que fan que aquest vessant de la cultura popular connecti amb el poble de la manera que ho fa?
Haurem de parlar dun cmul de raons. En primer lloc, per la capacitat integradora que tenen els castells. Tota la famlia hi pot participar activament i poc importen les habilitats prvies de cadasc. A la colla, tothom s important. Tamb ajuda la seva espectacularitat. Qualsevol que hagi estat a plaa sap que els castells hipnotitzen. Tamb hi ha un cert esperit competitiu que est fent que cada cop hi hagi construccions ms altes i colles ms potents.
 
El fet que els castells shagin declarat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat ha contribut indubtablement a la seva projecci mundial. Per encara falta saber-se vendre ms en lambit internacional?
S. Sestan fent moltes passes en aquest sentit, amb actuacions castelleres fora de Catalunya i fins i tot projectes de creaci de colles en altres pasos, per cal no noms exportar els castells a lestranger, sin captar latenci dels turistes que ens visiten cap al fet casteller com un dels grans atractius de la cultura popular catalana. Creiem que la nostra pellcula contribueix duna manera molt modesta a aquesta escomesa.
 
Tenen intenci de projectar el documental fora de lmbit catal?
Enxaneta es va preestrenar oficialment a la Maison de la Catalogne de Pars, tota una declaraci dintencions. Tamb es va exhibir una prvia al Mipcom de Cannes, el mercat de televisi ms gran del mn, celebrat a loctubre, amb una bona resposta de televisions darreu del planeta. En aquest sentit, la versi en 3D que sha pogut veure als cinemes ja t versions en angls i francs.
 
Lenxaneta s el casteller ms visible. Per qu han posat aquest ttol al documental?
Perqu en certa manera simbolitza la culminaci de la feina de tot un collectiu de persones. Acostuma a ser el ms petit i, en canvi, es converteix en una mena dheroi de la colla. s una figura que culmina aquests valors castellers, els fa realitat, i a ms a ms s genunament nostra.
 
Quina s la seva relaci amb el mn casteller?
Durant dues temporades vaig treballar com a redactor al programa Quarts de Nou, de Televisi de Catalunya. Aix em va permetre tenir un contacte directe i continuat amb tot el mn casteller, ms enll de les diades. Vaig poder conixer i participar en assaigs, elaborar reportatges sobre diferents mbits castellers i copsar moltes, moltssimes opinions de la gent daquest mn que mhan estat molt tils a lhora dencarar el gui.


 
imprimir   enviar   Llus Marquina, periodista especialitzat en tecnologia   11/11/2015
Internet s linici de tot plegat

MONTSERRAT CARULLA   28/10/2015
El teatre s viu, en directe i sense enganys, una cosa especial i autntica

Sandra Vivas   14/10/2015
La reforma de la llar ha de reflectir la personalitat

Josep Aracil    16/09/2015
Cal acceptar les limitacions que ledat imposa, sense excloure una bona qualitat de vida

Juliana Bacardit i Garriga   02/09/2015
Laula s diversa, no podem tenir una sola manera densenyar

Abel Almena   05/08/2015
A ledat de 12 anys em feia els meus propis megamixos

Eudald Calvo Catal   29/07/2015
Estic segur que en pocs mesos serem independents

Carla Zaplana   01/07/2015
Els sucs verds en aporten energia ajuden a deporar el nostre cos

Colla gegantera de Cabrera de Mar   03/06/2015
Colla gegantera de Cabrera de Mar

Cuinara va dirigit a totes les persones del Maresme usuries de Thermomix i que potser tenen poc temps per volen menjar sa i bo!    20/05/2015
Cuinara va dirigit a totes les persones del Maresme usuries de Thermomix i que potser tenen poc temps per volen menjar sa i bo!

Es comena a percebre una reactivaci del mercat en general, tant de venda com de lloguer   13/05/2015
Es comena a percebre una reactivaci del mercat en general, tant de venda com de lloguer

Marta Matheu   22/04/2015
Especial Motor - Entrevista A MARTA MATHEU

Ester Casanovas, autora del llibre Pagesos de ciutat   08/04/2015
Tenir un hort urb tajuda a valorar la feina que fa el pags

Lina Morales Alcaldessa de Cabrils   25/03/2015
Cabrils s una combinaci perfecta de modernitat i tradici

Johan Cruyff President de la Fundaci Cruyff   11/03/2015
Magrada assistir als programes de la Fundaci i viure en primera persona la feina que fem.

Carme Pla Actriu   25/02/2015
s important ser conscients fins a quin punt encara estem immersos en comportaments masclistes

Bernat Rub Joier   11/02/2015
El mercat s el que marca en cada moment quines sn les tendncies

Celeste Paz Campiona de pdel   28/01/2015
Em trobo, sens dubte, en el millor moment.

Joaquim Batlle President del Consell Regulador de la DO Alella   10/12/2014
Treballem perqu, en el futur, tota la DO sigui ecolgica

Tortell Poltrona   03/12/2014
Mai he deixat de fer riure un nen; i espero que no em passi

(c) Copyright 2009. La Clau del Maresme. Avs legal